PODRŠKA IZVOZU MMSPP U RUMUNIJU I MAKEDONIJU

Projekat "Podrška izvozu MMSPP u Rumuniju i Makedoniju"

Cilj projekta je pomoć i jačanje konkurentnosti MMSPP sektora kroz osvajanje novih tržišta. Ovaj cilj se ostvaruje kroz realizaciju niza aktivnosti koje doprinose boljoj informisanosti i osposobljenosti MMSPP-a u oblasti izvoza i pruža im alat za pripremu i razvoj izvoznih aktivnosti. Projekat doprinosi i razvijanju poslovne infrastrukture namenjene inovativnim MMSPP, razvoju novih poslovnih usluga zasnovanim na realnim potrebama sektora, razvoju poslovnih kapaciteta MMSPP-a jer se uvodi nova usluga zasnovana na realnim potrebama za osvajanje novih tržišta i ukupnoj promociji preduzetništva i primera dobre prakse inovativnih MMSPP-a

Kroz ovaj projekat je izrađena Studija „Sektorska analiza izvoznog potencijala MMSPP u Rumuniju i Makedoniju“. Ova studija predstavlja opsežnu analizu izvoznih potencijala MMSPP sektora i kao takva je definisala najperspektivnije sektore za izvoz na ovim tržištima. Za tržište Rumunije studija je definisala 7 najperspektivnijih sektora i još 23 sektora koji predstavljaju sekundarne potencijale za unapređenje izvoza. Za tržište Makedonije je definisano čak 8 najperspektivnijih sektora za izvoz i još 22 sektora od sekundarnog značaja. Studija je na taj način postala smernica i pokazatelj pravca u kojima izvozni napori mogu da se usmere i daju pozitivne rezultate uz uvažavanje svih razlika između ovih tržišta, odnosno tržišta EU i tržišta Makedonije koje je obuhvaćeno CEFTA sporazumom.

Pored toga u okviru projekta je izrađena su i dva Vodiča: Vodič za izvoz u Rumuniju i Vodič za izvoz u Makedoniju predstavljaju praktičan alat i bazu za dalju edukaciju i osposobljavanje sektora MMSPP u pravcu razvijanja izvoza na ova tržišta. Kroz projekat su realizovane obuke o mogućnostima, koracima i procedurama za pripremu izvoznih aktivnosti za predstavnike MMSPP-a na teritoriji okruga koje pokriva Jugoistočna Razvojna Mreža (Braničevo-Podunavlje, Zaječarskog, Borskog, Nišavskog, Pirotskog, Topličkog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga) kao i teritoriju Rasinskog okruga koju pokriva ARRRO iz Kruševca.

Prezentacija Studije i Vodiča se vrši putem ovog sajta koji omogućava i preuzimanje dokumenata radi dalje upotrebe i korišćenja u pravcu razvoja i unapređenja izvoznih aktivnosti MMSPP sektora.

Preuzimanje ovih dokumenata je moguće u Download sekciji sajta.

Contact

Southeast Development Network

Kej kola Srpskih Sestara 3/2
18000 Niš

email. office@jrm.rs
Internet. www.jrm.rs

Zaječar Office:
Trg Oslobođenja 1
19000 Zaječar

tel. +381 (0)19 426 376

Google Maps

Štampa

Please publish modules in offcanvas position.